Dobry dzień. Jarmuż, pak-choi i brokuły zaczynają tracić na znaczeniu jako roślinne źródła wapnia. Jaka jest Twoja opinia na temat tych produktów pod względem zawartości wapnia? Obliczyłam ilość przyswajalnego wapnia w brokułach i wychodzi mi lepiej niż w mleku krowim. Nie polecam już też maku jako źródła wysokiej jakości, ponieważ jego wchłanialność jest w rzeczywistości bardzo niska, jak stwierdzono na przykład tutaj: https://www.evahajkova.com/cs/jaka-je-absorbce-vapniku-z-rostlinnych- zdroju- ekspresja do maku, a jednocześnie istnieje ryzyko wysokiego obciążenia kadmem. Dziękuję
Wchłanianie składników mineralnych z diety jest problemem nie tylko złożonym, ale szczególnie w zakresie wyrażeń liczbowych jest silnie względne. Na proces składa się zbyt wiele czynników, aby w sensowny sposób wyrazić poziom użyteczności każdego elementu, dlatego należy tu uważać nie tylko na przyjęcie jakichkolwiek wartości, ale przede wszystkim na ich zastosowanie w praktyce. Stopień wykorzystania wapnia ze źródeł roślinnych jest na ogół znacznie niższy niż ze źródeł zwierzęcych, dlatego należy włożyć więcej wysiłku w usprawnienie całego procesu w przypadku diet roślinnych. Zasadniczo chodzi o zmniejszenie udziału błonnika i unikanie większych stężeń innych składników antyżywieniowych, ale warto też zachować równowagę w przyjmowaniu Mg, zadbać o funkcjonowanie mikrobiomu jelitowego, który odgrywa znaczącą rolę w metabolizowaniu wapnia, zapewniają wystarczającą ilość kalcyferolu lub wspomagają metabolizm poprzez aktywność fizyczną. Im większy udział pokarmów roślinnych (a co za tym idzie źródeł wapnia) w naszej diecie, tym większe wymagania stawiamy organizmowi w zakresie aktywacji mechanizmów adaptacyjnych, których zadaniem jest utrzymanie równowagi. Skrajnością w tym kierunku jest dieta wegańska, gdzie warto dopracować każdy „szczegół”, gdyż praktyka pokazuje, że rzeczywiście ma ona problem z zapewnieniem odpowiedniej ilości wapnia ze wszystkimi tego konsekwencjami. Nie należy zajmować się metalami ciężkimi w przytoczonych źródłach żywności, czynnik ten jest zależny od jakości gleby i sposobu uprawy roślin, nie ma sensu tego uogólniać.
Tematy: Wapń brokuły MAK Wchłanianie