Kurzy ATAC

Doradztwo

Dobry dzień. Na lekcji mówisz, że płynne formy witamin nie są lepiej przyswajalne niż proszki. Czy są jakieś badania na ten temat? Dotyczy to głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witamina D. W przypadku tabletek trzeba też zażyć trochę tłuszczu, aby witamina dobrze się wchłonęła, w przypadku witaminy rozpuszczanej w oleju – czyli w kroplach, pomija się to . Dziękuję za odpowiedź.

Zagadnienie wchłaniania składników odżywczych jest problemem złożonym, gdyż na ten proces wpływa wiele czynników – postać chemiczna substancji, jej wiązanie z substancjami wspomagającymi wchłanianie, łączenie suplementu z pokarmem lub przyjmowanie go na pusty żołądek, wiek użytkownika, jego profil metaboliczny i stan zdrowia... Ponadto istnieje różnica, czy symulujesz warunki w laboratorium (in vitro), czy próbujesz obserwować w żywych organizmach (in vivo) tempo i poziom wchłanianie składników odżywczych z pożywienia lub suplementów na podstawie ich uwalniania do krwi. Generalnie formy płynne suplementów wchłaniają się szybciej niż formy tabletkowe (ze względu na czasochłonny rozpad) – jednak ta informacja nie oznacza, że wchłaniają się one lepiej lub w większych ilościach, chodzi jedynie o szybkość. Generalnie zaleca się stosowanie suplementów w postaci tabletek w połączeniu z żywnością, gdzie ze względu na zawartość substancji rozpuszczalnych w tłuszczach prawdopodobne jest, że w diecie znajdzie się określona proporcja tłuszczu, co będzie miało pozytywny wpływ na organizm. wchłanianie tych substancji. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że forma płynna jest korzystniejsza (ale z pewnością jest szybsza) – typowym przykładem są formy płynne z kalcyferolem. Ale to tylko informacje teoretyczne, oparte na ocenie sytuacji in vitro.

Tematy:  Wchłanianie