Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kombucza

Kombucha to sfermentowany napój wytwarzany z czarnej lub zielonej herbaty, cukru i symbiotycznej kultury bakterii i drożdży, znanej jako SCOBY (symbiotyczna kultura bakterii i drożdży). Napój ten znany jest ze swoich potencjalnych korzyści zdrowotnych, które często przypisuje się bogatej zawartości probiotyków, enzymów, witamin, przeciwutleniaczy i kwasów organicznych.

Witam, chciałam zapytać czy można pić kombuchę w ciąży, a nawet w okresie karmienia piersią? Zaczęliśmy robić kombuchę w domu, ale jak już zamówiłam, to kupiłam i było napisane – zawartość alkoholu ok. 1,2% i nie nadaje się do stosowania przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Dziękuję bardzo

Informacje te są wymagane przez prawo właśnie ze względu na alkohol. Etanol powstaje w napojach fermentowanych, który jest wytwarzany przez drożdże w wyniku alkoholowej fermentacji węglowodanów. Zasadniczo nawet piwo bezalkoholowe zawiera pewną minimalną ilość alkoholu (przeważnie około 0,5%). Pytaniem zatem jest, ile alkoholu uda Ci się „wyprodukować” w domowych warunkach przy pomocy kombuchy, a jednocześnie czy będziesz skłonna spożywać alkohol w czasie ciąży (ogólnie kobiety w ciąży powinny unikać alkoholu).