Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Siemię lniane

Siemię lniane to małe nasiona rośliny Linum usitatissimum. Roślina ta jest uprawiana od tysięcy lat i znana jest z błonnika wykorzystywanego do produkcji lnu oraz nasion bogatych w składniki odżywcze. Siemię lniane zbiera się ze strąków, które pojawiają się po zakończeniu kwitnienia rośliny. Nasiona są następnie suszone i można je jeść w całości, mielone lub wyciskane na olej lniany. Siemię lniane jest bogate w składniki odżywcze, zawiera zdrowe tłuszcze, białka, błonnik, witaminy i minerały.
Jest szczególnie ceniony ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.

Witam, wpadłem na pomysł, czy kwasy omega 3 są termolabilne i są zawarte np. w siemieniu lnianym i posypuję nimi pieczywo, które pieczę w wysokiej temperaturze lub rozdrabniam i zagęszczam nimi naleśniki np. zostanie również przekształcona w formę trans, jakbym był na tym. Czy ona smażyła się na oleju? Dziękuję

Myślisz we właściwym kierunku. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka w sensie przekroczenia punktu dymienia zawartego O3 – co może się zdarzyć podczas pieczenia chleba – te formy tłuszczu ulegną spaleniu ze wszystkimi konsekwencjami w postaci zmian strukturalnych O3.