Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
W tym przypadku zależy to od jakości (= zawartości aktywnych składników odżywczych) i postaci (surowy x poddany obróbce cieplnej x suplement diety...) spożywanego czosnku. Obróbka cieplna niszczy zdecydowaną większość substancji obniżających ciśnienie krwi, w przypadku suplementów diety decydujący jest sposób obróbki technologicznej produktu, tj. jaką ilość składników aktywnych gwarantuje producent w produkcie. W praktyce zdarza się tak często, że niektóre suplementy praktycznie nie działają, inne zaś wręcz przeciwnie, znacząco wpływają na ciśnienie. Najlepszym sposobem na podniesienie ciśnienia krwi jest stres lub aktywność fizyczna (druga opcja jest zdecydowanie korzystniejsza dla zdrowia :-).
Ta zielona część zawiera całą gamę korzystnych mikroelementów, wyrzucenie jej przyniesie efekt przeciwny do zamierzonego. Jedynym „problemem”, jaki może się pojawić, jest inny smak i zapach – ale oczywiście od Ciebie zależy, czy ma sens myśleć w tym kierunku i próbować w ten sposób ograniczać wartość odżywczą żywności.
Inulina to rozpuszczalna frakcja błonnika występująca zarówno w cebuli, jak i czosnku, i to w dość znacznych ilościach. Obróbka cieplna nie ma wpływu na jego udział w żywności, faktem jest jednak, że z praktycznego punktu widzenia jesteśmy w stanie przyjąć jego większą ilość w czosnku i cebuli poddanej obróbce cieplnej niż w stanie surowym.