Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Doenjang

Doenjang to tradycyjna koreańska pasta wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi. Jest doskonałym źródłem białka, błonnika, tłuszczu, witamin i minerałów. Dzięki produkcji z soi jest ważnym źródłem izoflawonów, które pozytywnie wpływają na metabolizm cholesterolu we krwi. Niewątpliwą zaletą pasty jest proces fermentacji, któremu ulega podczas produkcji – jest lekkostrawna i zawiera prebiotyczne składniki odżywcze, wspomagające działanie prozdrowotnych mikroorganizmów w jelitach.

Witam, pytanie A: co powiesz na koreańskie pasty fermentowane np.: Gochujang i Doenjang. Czy są dobre dla zdrowia? Czy warto je stosować w kuchni? Pytanie B: Czy jeśli są najczęściej stosowane do obróbki cieplnej, nadal liczą się jako źródło sfermentowane? Pytanie Co: Co kryje się za procesami fermentacji w przypadku tych past, jak to zachodzi? Dziękuję za odpowiedź.

A) Wszystko, co przechodzi fermentację, zyskuje większą wartość odżywczą, dlatego warto używać takiej żywności. Należy oczywiście ukierunkować ich spożycie na odpowiednią część populacji – np. nie nadają się one przy nietolerancji histaminy, typów silnie palących powinny unikać osoby cierpiące na pewne schorzenia przewodu pokarmowego. B) Tak, są to nadal produkty fermentowane. C) Doenjang to pasta zrobiona ze sfermentowanych ziaren soi, Gochujang to także pasta ze sfermentowanych ziaren soi, ale z dodatkiem ostrych przypraw. Pomimo tego, że istnieje wiele przepisów na ich przygotowanie różniących się zastosowanym surowcem, zasada jest zawsze ta sama – podstawowy surowiec fermentuje się przy użyciu określonego środka, efekt (smak i kolor) różni się głównie od czas trwania fermentacji, zastosowaną temperaturę i ciśnienie oraz drobne surowce.