Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
To dobre pytanie do dyskusji :-) Mówiąc najprościej - są to kiełbasy, pod tym względem niosą ze sobą szereg wad żywieniowych lub bezpośrednich negatywów powszechnie kojarzonych z procesem wędzenia: - większy udział soli (średnio 1-1,5 g/ 100 g żywności), - potencjalna obecność środków aromatyzujących, barwników i wzmacniaczy smaku (np. ekstrakt drożdżowy, karmel, płynny dym wędzony), - rosnące stężenie substancji rakotwórczych w żywności wędzonej ciepłym dymem. Jednak nie u wszystkich producentów znajdziesz wymienione powyżej negatywy, zawsze zależy to od procesów produkcyjnych, które firmy same korygują (jakość drewna, czas wędzenia, zastosowanie urządzeń filtrujących dym itp.). Różnice w jakości mogą zatem być znaczne, a konsument nie zawsze ma dostęp do tych informacji. To od Ciebie zależy, jak bardzo chcesz „zaryzykować”...