Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kiełbaski

Kiełbasy są ulubioną częścią diety wielu ludzi ze względu na swój smak i praktyczność. Jednak pod względem zdrowotnym i żywieniowym wędliny są często uważane za mniej zdrowy wybór. Zawierają dużą ilość soli i tłuszczów, szczególnie tłuszczów nasyconych, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób układu krążenia. Wędliny często zawierają również konserwanty, takie jak azotany i azotyny, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Ponadto niektóre badania sugerują, że jedzenie wędlin może zwiększać ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, szczególnie raka okrężnicy i odbytnicy. Prawdopodobnie wynika to z połączenia soli, tłuszczu i konserwantów, które zawierają kiełbasy. Dlatego zaleca się ograniczenie spożycia kiełbas i zastąpienie ich zdrowszymi alternatywami, takimi jak świeże mięso, ryby czy rośliny strączkowe.

Dzień dobry Panie Jelínek, chciałbym zapytać o białka roślinne (Tofu, Tempeh) - czy nadają się w formie wędzonej? A może można je uznać za „kiełbaski” z negatywami kiełbasy w postaci zwierzęcej? Dziękuję

To dobre pytanie do dyskusji :-) Mówiąc najprościej - są to kiełbasy, pod tym względem niosą ze sobą szereg wad żywieniowych lub bezpośrednich negatywów powszechnie kojarzonych z procesem wędzenia: - większy udział soli (średnio 1-1,5 g/ 100 g żywności), - potencjalna obecność środków aromatyzujących, barwników i wzmacniaczy smaku (np. ekstrakt drożdżowy, karmel, płynny dym wędzony), - rosnące stężenie substancji rakotwórczych w żywności wędzonej ciepłym dymem. Jednak nie u wszystkich producentów znajdziesz wymienione powyżej negatywy, zawsze zależy to od procesów produkcyjnych, które firmy same korygują (jakość drewna, czas wędzenia, zastosowanie urządzeń filtrujących dym itp.). Różnice w jakości mogą zatem być znaczne, a konsument nie zawsze ma dostęp do tych informacji. To od Ciebie zależy, jak bardzo chcesz „zaryzykować”...