Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Witamina D

Witam, z jaką inną witaminą dobrze jest przyjmować witaminę D na wchłanianie? Dziękuję.

Na wchłanialność witaminy D wpływa witamina K2. Jeżeli mikrobiota jelitowa nie wytwarza wystarczającej ilości tej substancji, wskazana jest suplementacja wspomagająca.

Witam, który cholesterol pomaga w konwersji witaminy D?

Witamina D3 powstaje w organizmie z pochodnej cholesterolu – 7-dehydrocholesterolu, który występuje w wystarczającej ilości w skórze zdrowego człowieka. Pod wpływem promieniowania UV na tę substancję powstaje prowitamina D3 (7-dehydrocholekalcyferol), która w wyniku szybkiej izomeryzacji termicznej przekształca się we własną witaminę D3 = cholekalcyferol.

Witam, chciałam zapytać jak to jest z witaminą D dla wegan. Czy suplementacja tej witaminy to jedyna możliwość zimą? Pewna ilość znajduje się w grzybach, ale to chyba nie jest wystarczające źródło w tym okresie?! Dziękuję za odpowiedź

Grzyby zawierają witaminę D2, której ilość nie jest wystarczająca jako pełnowartościowe źródło w diecie. Dla wegan kluczowe jest skupienie się na produkcji kalcyferolu z promieni słonecznych, co zimą jest nierealne – pozostaje zatem suplementacja, o której nie należy zaniedbywać.

Witam, jakie jest źródło pożywienia wit. Czy poleciłbyś mieć na swoim talerzu codziennie?

Nie jest absolutnie konieczne, aby codziennie mieć na talerzu witaminę D w możliwie najwyższych stężeniach. Jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego organizm tworzy rezerwy, a w letnie dni dzięki promieniom słonecznym tworzy się stosunkowo istotna ilość. Jeśli monitorujesz spożycie kalcyferolu w diecie, staraj się nie podążać drogą stereotypu w sensie preferowania tylko najbogatszych źródeł, których jest niewiele (olej rybny, wątroba...). Pamiętaj, że ogranicza Cię wybór pokarmów pochodzenia zwierzęcego, których nadmiar na talerzu wspomaga reakcje prozapalne w organizmie, na dłuższą metę nie jest to korzystne dla zdrowia. W normalnych warunkach, czyli u osoby zdrowej, pokryjemy zapotrzebowanie na witaminy. D zróżnicowaną dietę pod kątem regularnej (ale nie niepotrzebnej) obecności głównie tłustych mięs, w tym ryb i jaj.

Witam, twierdzisz, że organizm nie jest w stanie wytwarzać witamin. Jeśli chodzi o witaminę D, pomyślałam, że organizm może ją wytworzyć pod wpływem słońca. Dziękuję za Twoją odpowiedź.

Stwierdzenie to pochodzi z czasów, gdy tworzono definicję witamin, kiedy do tej grupy zaliczano wyłącznie substancje niezbędne. W trakcie opracowywania lista ta była stopniowo poszerzana o substancje, które z pierwotną definicją witamin miały niewiele wspólnego (nazwa „witamina” powstała z połączenia słów „witalny” i „amina” = aminy witalne, ale niektóre substancje klasyfikowane dziś jako witaminy nie zawierają grupy aminowej, a jednocześnie nie są nawet niezbędne - np. wspomniana witamina D. Czasami jako inne przykłady wymienia się także witaminy B12 i K2, ale te są produkowane przez bakterie jelitowe, nie przez nasze własne ciało). Faktem jednak jest, że zdecydowana większość witamin jest niezbędna, dlatego organizm nie jest w stanie ich wytworzyć

Witam, twierdzisz, że organizm nie jest w stanie wytwarzać witamin. Jeśli chodzi o witaminę D, pomyślałam, że organizm może ją wytworzyć pod wpływem słońca. Dziękuję za Twoją odpowiedź.

Stwierdzenie to pochodzi z czasów, gdy tworzono definicję witamin, kiedy do tej grupy zaliczano wyłącznie substancje niezbędne. W trakcie opracowywania lista ta była stopniowo poszerzana o substancje, które z pierwotną definicją witamin miały niewiele wspólnego (nazwa „witamina” powstała z połączenia słów „witalny” i „amina” = aminy witalne, ale niektóre substancje klasyfikowane dziś jako witaminy nie zawierają grupy aminowej, a jednocześnie nie są nawet niezbędne - np. wspomniana witamina D. Czasami jako inne przykłady wymienia się także witaminy B12 i K2, ale te są produkowane przez bakterie jelitowe, nie przez nasze własne ciało). Faktem jednak jest, że zdecydowana większość witamin jest niezbędna, dlatego organizm nie jest w stanie ich wytworzyć

Dobry dzień. Na lekcji mówisz, że płynne formy witamin nie są lepiej przyswajalne niż proszki. Czy są jakieś badania na ten temat? Dotyczy to głównie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach jak np. witamina D. W przypadku tabletek trzeba też zażyć trochę tłuszczu, aby witamina dobrze się wchłonęła, w przypadku witaminy rozpuszczanej w oleju – czyli w kroplach, pomija się to . Dziękuję za odpowiedź.

Zagadnienie wchłaniania składników odżywczych jest problemem złożonym, gdyż na ten proces wpływa wiele czynników – postać chemiczna substancji, jej wiązanie z substancjami wspomagającymi wchłanianie, łączenie suplementu z pokarmem lub przyjmowanie go na pusty żołądek, wiek użytkownika, jego profil metaboliczny i stan zdrowia... Ponadto istnieje różnica, czy symulujesz warunki w laboratorium (in vitro), czy próbujesz obserwować w żywych organizmach (in vivo) tempo i poziom wchłanianie składników odżywczych z pożywienia lub suplementów na podstawie ich uwalniania do krwi. Generalnie formy płynne suplementów wchłaniają się szybciej niż formy tabletkowe (ze względu na czasochłonny rozpad) – jednak ta informacja nie oznacza, że wchłaniają się one lepiej lub w większych ilościach, chodzi jedynie o szybkość. Generalnie zaleca się stosowanie suplementów w postaci tabletek w połączeniu z żywnością, gdzie ze względu na zawartość substancji rozpuszczalnych w tłuszczach prawdopodobne jest, że w diecie znajdzie się określona proporcja tłuszczu, co będzie miało pozytywny wpływ na organizm. wchłanianie tych substancji. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że forma płynna jest korzystniejsza (ale z pewnością jest szybsza) – typowym przykładem są formy płynne z kalcyferolem. Ale to tylko informacje teoretyczne, oparte na ocenie sytuacji in vitro.