Witam, jakie jest źródło pożywienia wit. Czy poleciłbyś mieć na swoim talerzu codziennie?
Nie jest absolutnie konieczne, aby codziennie mieć na talerzu witaminę D w możliwie najwyższych stężeniach. Jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego organizm tworzy rezerwy, a w letnie dni dzięki promieniom słonecznym tworzy się stosunkowo istotna ilość. Jeśli monitorujesz spożycie kalcyferolu w diecie, staraj się nie podążać drogą stereotypu w sensie preferowania tylko najbogatszych źródeł, których jest niewiele (olej rybny, wątroba...). Pamiętaj, że ogranicza Cię wybór pokarmów pochodzenia zwierzęcego, których nadmiar na talerzu wspomaga reakcje prozapalne w organizmie, na dłuższą metę nie jest to korzystne dla zdrowia. W normalnych warunkach, czyli u osoby zdrowej, pokryjemy zapotrzebowanie na witaminy. D zróżnicowaną dietę pod kątem regularnej (ale nie niepotrzebnej) obecności głównie tłustych mięs, w tym ryb i jaj.
Tematy: