Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Jeśli dany produkt jest wyłącznie pasteryzowany i nie zawiera konserwantów, to jest to żywność sensowna. Chociaż aktywność mikrobiotyczna jest stłumiona, produkt przeszedł kluczową fermentację. Robienie marynat wymaga eksperymentów, to w zasadzie bardziej sztuka niż nauka, bo podstawy są jasne – pojemnik, tarka, warzywa, sól. Wynik w zakresie atrakcyjności smakowej zależy od świeżości warzyw, rodzaju reprezentowanych warzyw (korzeńowe czy liściaste – smak zależy w dużej mierze od ilości wody, korzystniej jest stosować także rodzaje korzeni, które zawierają większą ilość wody), ilość soli, sposób sprężania w pojemniku, temperatura przechowywania. Produkty fermentowane, ze względu na swoje zalety, powinny stanowić integralną część diety, najlepiej codziennie. Biorąc pod uwagę zawartość soli w piklach, wystarczą mniejsze dawki, ale najważniejsza jest regularność.