Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Rzęsy

Algi są ważnym źródłem składników odżywczych i są uważane za jedną z najzdrowszych potraw na świecie. Są bogate w witaminy, minerały, błonnik i przeciwutleniacze, które mogą przyczynić się do ogólnego stanu zdrowia i zapobiegania niektórym chorobom. Zawierają duże ilości jodu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a także są jednym z niewielu roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które są kluczowe dla zdrowia serca i mózgu.

Ponadto niektóre rodzaje glonów, takie jak spirulina i chlorella, są doskonałym źródłem białka i mogą być przydatne dla wegetarian i wegan. Algi zawierają również unikalne związki, takie jak fukoidany i fukoksantyny, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Ponadto wodorosty mają niską zawartość kalorii i mogą pomóc w utracie wagi, zapewniając uczucie sytości.

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy można przedawkować jod z naturalnych źródeł (ostatnio próbowałem suszonych wodorostów nori, wydawało mi się, że są świetnym zamiennikiem chipsów, ale na odwrocie znalazłem zalecaną dawkę max. 3 szt./ dziennie, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przedawkowania jodu)? Jakie byłyby objawy przedawkowania? Dziękuję za odpowiedź.

Przedawkowanie jodu to rzadka sytuacja. Pierwiastek wiąże się z solami rozpuszczalnymi w wodzie – organizm posiada mechanizmy, dzięki którym pozbywa się jego nadmiaru. Jeśli nie cierpisz na nadczynność tarczycy, większe spożycie jodu nie powinno stanowić problemu (przynajmniej nie nagle).

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy można przedawkować jod z naturalnych źródeł (ostatnio próbowałem suszonych wodorostów nori, wydawało mi się to świetnym zamiennikiem chipsów, ale na odwrocie znalazłem zalecaną dawkę max. 3 szt./ dziennie, w przeciwnym razie istnieje ryzyko przedawkowania jodu)? Jakie byłyby objawy przedawkowania? Dziękuję za odpowiedź.

Przedawkowanie jodu to rzadka sytuacja. Pierwiastek wiąże się z solami rozpuszczalnymi w wodzie – organizm posiada mechanizmy, dzięki którym pozbywa się jego nadmiaru. Jeśli nie cierpisz na nadczynność tarczycy, większe spożycie jodu nie powinno stanowić problemu (przynajmniej nie nagle).