Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Wartości referencyjne dla omega-9 MK nie zostały ustalone. Nie są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tj. organizm ludzki jest w stanie sam je wytworzyć z tłuszczów nienasyconych, dlatego zalecane spożycie opiera się na różnicy pomiędzy tłuszczami nasyconymi a tłuszczami O3 i O6. W diecie należy uwzględnić udział tłuszczów nasyconych (do 10% całkowitego spożycia energii), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (6-11% całkowitego spożycia energii), kwasów tłuszczowych omega-6 (2,5-9% całkowitego spożycia energii) spożycie) i omega -3 MK (0,5-2% całkowitego spożycia energii). W przypadku spożywania orzechów zawsze w pierwszej kolejności zależy od ich ilości, gdyż każdy rodzaj zawiera zdecydowanie inne proporcje MK. Biorąc pod uwagę fakt, że w diecie populacji zachodniej w znacznej mierze dominują tłuszcze omega-6, których ilość należy korygować, warto zastanowić się nad (nie)przydatnością regularnego spożywania, zwłaszcza żywności zawierającej typowe źródła tych MK (np. nasiona słonecznika).
Każda roślina zawiera zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne składniki błonnika, ale w różnych względnych proporcjach. Nie jest możliwe, aby na talerzu znalazło się danie reprezentujące tylko jedną frakcję. U małych dzieci pożądane jest zmniejszenie udziału błonnika nierozpuszczalnego, gdyż ma on zdolność mechanicznego podrażnienia błony śluzowej jelit, która w młodym wieku jest stosunkowo wrażliwa na te impulsy. Z tego powodu w jadłospisie ograniczone są produkty typowo pełnoziarniste (głównie zboża i rośliny strączkowe), natomiast należy unikać pokarmów zawierających mączkę pełnoziarnistą i otręby. Możesz złagodzić negatywny wpływ nierozpuszczalnego błonnika poprzez dokładną obróbkę cieplną ich źródeł. Dlatego poddaj rzęsy obróbce cieplnej. Orzechy stanowią znacznie większy problem pod względem zawartości substancji antyżywieniowych, dlatego ich udział w diecie małych dzieci powinien być relatywnie mniejszy niż dorosłych.
Tłuszcze Omega-3 są bardzo termolabilne, dlatego nie jest korzystne ich znaczne podgrzewanie. Przy produkcji ciastek pojawia się pytanie, jakich temperatur używamy i jak długo. Wypieki są zwykle produkowane nawet w niższych temperaturach (parzone), więc w rzeczywistości możliwe jest osiągnięcie pożądanej jakości. Faktem jest, że autorzy tej procedury medycznej albo nie wzięli pod uwagę tych „szczegółów”, albo je przeoczyli, albo uznali je za mniej istotne w kontekście ukierunkowania diety. Być może drobnym akcentem może być fakt, że takie wypieki prezentowane są jako uzupełnienie ogólnej koncepcji menu, dzięki czemu ich objętość nie będzie przyprawiać o zawrót głowy. Całkowita ilość tłuszczów omega-6 może być większa, ale jest to względne, ponieważ ważniejszy jest ich stosunek do omega-3, gdzie te receptury jednocześnie zawierają duże ilości omega-3.
Nie ma mowy, żebyś popełnił błąd. Faktem jest, że orzechy zawierają średnio dużą ilość tłuszczów omega-6, co jest niekorzystne w stosunku do omega-3, ale jest to informacja wyrwana z kontekstu. Kluczem jest kontrolowanie proporcji o3 i o6 w koncepcji diety całodziennej, gdzie od każdego z nas zależy, jaką drogą pójdzie w postaci preferencji co do poszczególnych grup pokarmowych. Stan zaawansowanego utlenienia orzechów nerkowca można rozpoznać przede wszystkim po ich kolorze – wraz ze wzrostem stopnia utlenienia zmienia się on w kierunku żółtego. Pleśń można zazwyczaj rozpoznać gołym okiem – są one koloru białego, szarego lub czarnego. Kupuj orzechy najlepiej zważone, a nie pakowane, gdzie nie masz miejsca, aby wizualnie ocenić ich jakość.