Witam, jaka jest zalecana ilość omega-9? Czy jest to jakoś ustalane podobnie jak omega-3:omega-6 w proporcji 1:3-5? Pytam ze względu na spożycie orzechów, które zawierają duże ilości omega-9. Alternatywnie, czy są orzechy, które zalecasz jeść rzadziej niż inne? Dziękuję za odpowiedź.
Wartości referencyjne dla omega-9 MK nie zostały ustalone. Nie są to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, tj. organizm ludzki jest w stanie sam je wytworzyć z tłuszczów nienasyconych, dlatego zalecane spożycie opiera się na różnicy pomiędzy tłuszczami nasyconymi a tłuszczami O3 i O6. W diecie należy uwzględnić udział tłuszczów nasyconych (do 10% całkowitego spożycia energii), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (6-11% całkowitego spożycia energii), kwasów tłuszczowych omega-6 (2,5-9% całkowitego spożycia energii) spożycie) i omega -3 MK (0,5-2% całkowitego spożycia energii). W przypadku spożywania orzechów zawsze w pierwszej kolejności zależy od ich ilości, gdyż każdy rodzaj zawiera zdecydowanie inne proporcje MK. Biorąc pod uwagę fakt, że w diecie populacji zachodniej w znacznej mierze dominują tłuszcze omega-6, których ilość należy korygować, warto zastanowić się nad (nie)przydatnością regularnego spożywania, zwłaszcza żywności zawierającej typowe źródła tych MK (np. nasiona słonecznika).
Tematy: Orzechy