Witam, Panie Jelínek. W Fazie 4 GAPS zaleca się chleb tostowy z orzechów (migdały, orzechy włoskie) i nasion (len, chia, dynia) - zmielone nasiona i orzechy wymieszaj z jajkiem, startą cukinią lub dynią, tłuszczem (ghee, masło, olej kokosowy) , smalec) i sól. Na innej lekcji przeczytałam, że nasion (lenu i chia) zawierających kwasy omega-3, które są termolabilne, nie należy dodawać do wypieków, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury kwasy tłuszczowe ulegają zniszczeniu, a nawet powstają kwasy tłuszczowe trans. Chyba mówiłaś wtedy, że takie wypieki są po prostu niepotrzebnie drogie :). Czy mógłby mi Pan wyjaśnić tę kwestię, czy moje informacje są prawidłowe i czy dobrze je zapamiętałem? Czy dzięki orzechom taki chleb nie będzie zawierał dużej ilości kwasów omega-6? Dziękuję.
Tłuszcze Omega-3 są bardzo termolabilne, dlatego nie jest korzystne ich znaczne podgrzewanie. Przy produkcji ciastek pojawia się pytanie, jakich temperatur używamy i jak długo. Wypieki są zwykle produkowane nawet w niższych temperaturach (parzone), więc w rzeczywistości możliwe jest osiągnięcie pożądanej jakości. Faktem jest, że autorzy tej procedury medycznej albo nie wzięli pod uwagę tych „szczegółów”, albo je przeoczyli, albo uznali je za mniej istotne w kontekście ukierunkowania diety. Być może drobnym akcentem może być fakt, że takie wypieki prezentowane są jako uzupełnienie ogólnej koncepcji menu, dzięki czemu ich objętość nie będzie przyprawiać o zawrót głowy. Całkowita ilość tłuszczów omega-6 może być większa, ale jest to względne, ponieważ ważniejszy jest ich stosunek do omega-3, gdzie te receptury jednocześnie zawierają duże ilości omega-3.
Tematy: Tracić na wadze Orzechy