Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, mam pytanie dotyczące przydatności błonnika nierozpuszczalnego dla małych dzieci do 1 roku i od 1-3 lat. Jakie konkretne frakcje można włączyć, aby poprawić pasaż jelitowy poprzez obróbkę cieplną? Czy orzechy i algi należą do nierozpuszczalnych błonników, których należy unikać? Dziękuję

Każda roślina zawiera zarówno rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne składniki błonnika, ale w różnych względnych proporcjach. Nie jest możliwe, aby na talerzu znalazło się danie reprezentujące tylko jedną frakcję. U małych dzieci pożądane jest zmniejszenie udziału błonnika nierozpuszczalnego, gdyż ma on zdolność mechanicznego podrażnienia błony śluzowej jelit, która w młodym wieku jest stosunkowo wrażliwa na te impulsy. Z tego powodu w jadłospisie ograniczone są produkty typowo pełnoziarniste (głównie zboża i rośliny strączkowe), natomiast należy unikać pokarmów zawierających mączkę pełnoziarnistą i otręby. Możesz złagodzić negatywny wpływ nierozpuszczalnego błonnika poprzez dokładną obróbkę cieplną ich źródeł. Dlatego poddaj rzęsy obróbce cieplnej. Orzechy stanowią znacznie większy problem pod względem zawartości substancji antyżywieniowych, dlatego ich udział w diecie małych dzieci powinien być relatywnie mniejszy niż dorosłych.

Tematy:  Błonnik pokarmowy   Orzechy