Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Woda

Woda jest podstawowym składnikiem organizmu człowieka i odgrywa kluczową rolę w jego funkcjonowaniu. Ciało dorosłego człowieka składa się w 60-70% z wody, która jest niezbędna do wszystkich funkcji organizmu, w tym trawienia, wchłaniania składników odżywczych, wydalania produktów przemiany materii i regulacji temperatury ciała. Bez odpowiedniego zaopatrzenia w wodę może dojść do odwodnienia, które może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Z punktu widzenia żywienia woda jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania i transportu składników odżywczych w organizmie. Pomaga rozkładać żywność i rozprowadzać składniki odżywcze do poszczególnych komórek. Woda pomaga także w utrzymaniu prawidłowej objętości krwi i pełni funkcję rozpuszczalnika dla wielu substancji ustrojowych. Choć sama woda nie zawiera kalorii, jest niezbędna w procesach metabolicznych, które pozwalają organizmowi wykorzystywać energię z pożywienia.

Witam, czy jeśli zalejemy wodą z namoczonych wcześniej ziaren (ryż, kasza gryczana, kasza gryczana itp.), czy nie rozlejemy również cennych substancji? Czy coś zostanie? Dziękuję

Celem moczenia zbóż jest zmniejszenie zawartości substancji antyżywieniowych w żywności. Do wody uwalniana jest również niewielka część niektórych składników odżywczych, ale jest to naprawdę znikoma ilość, więc ogólną korzyścią jest zmniejszenie proporcji czynników antyżywieniowych.

Witam, chciałabym zapytać, czy nie pomogłoby pozwolić dzieciom przez kilka dni pić według własnych potrzeb, aby potem poczuły pragnienie i zaczęły pić więcej, nawet zwykłej wody? Mam dzieci w wieku 5 i 2 lat i gdybym ich nie naciskała, nie wypiłyby nawet 200ml dziennie. Inną rzeczą jest to, że jeśli zrobię im sok lub sok, wypijają szklankę za jednym razem. Albo gdy mają gorączkę albo latem, kupuję im wodę smakową dla niemowląt (sześcienna, cześć). Jestem pewien, że wypiją te 700 ml dziennie. Ale przypuszczam, że spożywanie ich też nie jest całkowitym zwycięstwem.

Ze względu na słodki smak dzieci zawsze piją więcej płynów słodzonych niż niesłodzonych, jest to uwarunkowane stosunkowo silnym związkiem emocjonalnym ze smakiem słodkim i jednocześnie reakcjami fizjologicznymi na ilość cukru we krwi, co wpływa na chemię mózgu. W ramach swojego rozwoju dziecko przechodzi przez podfazy, w których gromadzi doświadczenia, jest to absolutnie ważne dla jego przyszłego życia. Dlatego nie ma sensu całkowicie izolować go od słodyczy, z drugiej strony należy przy tym systematycznie kontrolować ich spożycie. Jako rodzice ponosimy moralną i prawną odpowiedzialność za ich wychowanie i edukację, co obejmuje także podejście do jedzenia. Wynika z tego, że po prostu trzeba sprawdzić przynajmniej podstawowe rzeczy, ale zawsze tak, aby proces ten nie powodował u dziecka niepotrzebnego stresu. Dlatego nie jest konieczne całkowicie dokładne mierzenie objętości otrzymanych płynów. Jeśli napoje słodzone muszą już być częścią reżimu picia, zawsze preferuj rozcieńczone soki wyciskane – masz pewność, że nie zawierają dodatków i nie ryzykujesz dodania słodzików. W sumie jednak zawsze powinna dominować czysta woda. Ponieważ dziecko nie ma rozwiniętych gruczołów potowych na takim samym poziomie jak dorośli, nie reaguje z taką samą wrażliwością na uczucie pragnienia jak osoba dorosła, z drugiej strony nie następuje większa utrata płynów. Dlatego pozwólmy dzieciom pić taką ilość płynów, o której sami zdecydują, a jeśli zajdzie taka potrzeba, zachęcajmy je czasami do zwiększenia ich spożycia. Ale nigdy nie rób z tego systemu „maszynowego”, każda forma nacisku na dziecko może w przyszłości przynieść odwrotny skutek (wskazuje na stale rosnącą liczbę nastolatków dotkniętych zaburzeniami odżywiania).

Dobry dzień. 1) Czy substancje antyżywieniowe zawarte w ziemniakach są powodem, dla którego zaleca się dodawanie kminku do ich gotowania? 2) Ponadto zaleca się, aby nie pić wody, w której gotowano ziemniaki – czy w takim przypadku ziemniaki na zupę najlepiej gotować osobno (a wodę wylewać)? 3) Jaka jest zawartość substancji antyżywieniowych w batatach (słodkich ziemniakach) i w jakim stopniu te zasady dotyczą również ich? Dziękuję.

1. Kminek (ani substancje w nim zawarte) nie ma zdolności rozkładania alkaloidów (przede wszystkim solaniny i chakoniny obecnych w bulwach). Połączenie kminku z ziemniakami jest tradycyjne z dwóch powodów: - Poprawia smak ziemniaków, który pogarsza się na skutek dłuższego przechowywania, - Wspomaga procesy trawienne (kminek tłumi wzdęcia). 2. Dotyczy to przygotowania ziemniaków, które prawdopodobnie mają wyższą zawartość solaniny. W normalnych warunkach nie jest to absolutnie konieczne w praktyce. 3. Bataty nie zawierają tych glikoalkaloidów (są one charakterystyczne głównie dla rodzaju Solanum), ich spożywanie jest pod tym względem bezpieczniejsze.

Witam, czy to prawda, że organizm wchłania wodę z mleka, herbaty itp. znacznie trudniej niż sama woda? Jaka jest różnica? Dziękuję

Szybkość wchłaniania wody ze spożytych płynów zależy od ich osmolalności (gęstości). Nawodnienie następuje najszybciej w przypadku czystej wody lub herbat, znacznie wolniej w przypadku napojów o większej gęstości (=większe stężenie substancji), takich jak mleko czy soki wyciskane.

Witam, chciałbym zapytać, czy z punktu widzenia trawienia wskazane jest pić w trakcie posiłku, czy lepiej pić po posiłku. Wszystko to pod warunkiem, że pokarm będzie zawsze odpowiednio przeżuty i w związku z tym napój nie zastąpi ślinienia się podczas kęsa. Dziękuję.

Odpowiedź tutaj nie jest jednoznaczna, ponieważ na wynik wpływa kilka podstawowych czynników: 1. Zawartość soli w jedzeniu – jeśli na talerzu masz słone danie, potrzeba spożycia płynów bardzo szybko wzrośnie ze względu na zawartość sodu, który wiąże wodę w przestrzeni międzykomórkowej. Z oczywistych względów nie dotyczy to wariantów słodkich. 2. Stopień nawodnienia organizmu przed jedzeniem – spożywanie pokarmu w sytuacji, gdy w organizmie brakuje płynów, zawsze będzie wiązać się z koniecznością picia w trakcie posiłku. 3. Stan zdrowia - przyjmowanie płynów podczas spożywania pokarmu zawsze będzie mniej uciążliwe dla zdrowego człowieka. Będzie to szczególnie problematyczne dla osób cierpiących na niestrawność (niestrawność), gdyż spożycie płynów powoduje rozrzedzenie enzymów trawiennych, co w takich sytuacjach może skomplikować stan zdrowia.

Witam Panie Jelínek, zainteresowała mnie teoria wykorzystania 2 dcl wody w 15 minut? Czy to nie za mało? Osobiście jak siebie oglądam i idę na trening rowerowy to jeśli przesadzam to jeszcze nie wychodzę i już piję np. nawet w futsalu jestem przebrany, wychodzę na halę i jestem nadal piję, piję dość dużo i cały czas. Jak czytam na lekcji, czy organizm i tak przetwarza to stopniowo? Czy leży to np. w psychice itp. i czy powinnam spróbować to „zredukować”? Dziękuję bardzo za radę (wskazówkę).

Wartości te opierają się na pomiarach, które są uśrednione w ich wartościach. Zawsze zależy to od tego czy pijesz na czczo czy w trakcie posiłku, jaka jest proporcja soli w diecie wiążącej wodę, temperatura otoczenia, płeć, tempo metabolizmu itp. Jeśli jesteś aktywnym sportowcem, nie rozwiązuj konkretnych wartości, ale zwracaj uwagę na bardziej subiektywne postrzeganie własnych potrzeb, czyli odczuwanie. Należy jedynie unikać nagłego spożycia dużej ilości płynów, których organizm nie jest w stanie przyswoić i uruchamiają mechanizmy ich wydalania, co nie jest korzystne w kontekście prowadzenia efektywnego treningu.