Kurzy ATAC

Doradztwo

Dobry dzień. 1) Czy substancje antyżywieniowe zawarte w ziemniakach są powodem, dla którego zaleca się dodawanie kminku do ich gotowania? 2) Ponadto zaleca się, aby nie pić wody, w której gotowano ziemniaki – czy w takim przypadku ziemniaki na zupę najlepiej gotować osobno (a wodę wylewać)? 3) Jaka jest zawartość substancji antyżywieniowych w batatach (słodkich ziemniakach) i w jakim stopniu te zasady dotyczą również ich? Dziękuję.

1. Kminek (ani substancje w nim zawarte) nie ma zdolności rozkładania alkaloidów (przede wszystkim solaniny i chakoniny obecnych w bulwach). Połączenie kminku z ziemniakami jest tradycyjne z dwóch powodów: - Poprawia smak ziemniaków, który pogarsza się na skutek dłuższego przechowywania, - Wspomaga procesy trawienne (kminek tłumi wzdęcia). 2. Dotyczy to przygotowania ziemniaków, które prawdopodobnie mają wyższą zawartość solaniny. W normalnych warunkach nie jest to absolutnie konieczne w praktyce. 3. Bataty nie zawierają tych glikoalkaloidów (są one charakterystyczne głównie dla rodzaju Solanum), ich spożywanie jest pod tym względem bezpieczniejsze.

Tematy:  Woda   Ziemniaki