Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Chleb

Chleb jest podstawowym pożywieniem w wielu kulturach na całym świecie i jest ważnym źródłem składników odżywczych, takich jak węglowodany, błonnik, białko, witaminy i minerały. Chleby z mąki pełnoziarnistej są ogólnie uważane za zdrowsze niż te z białej mąki, ponieważ zawierają więcej błonnika i innych składników odżywczych. Biały chleb jest często wytwarzany z rafinowanej mąki, która ma mniej błonnika i składników odżywczych. Niektóre pieczywo mogą zawierać różne dodatki.

Witam, wpadłem na pomysł, czy kwasy omega 3 są termolabilne i są zawarte np. w siemieniu lnianym i posypuję nimi pieczywo, które pieczę w wysokiej temperaturze lub rozdrabniam i zagęszczam nimi naleśniki np. zostanie również przekształcona w formę trans, jakbym był na tym. Czy ona smażyła się na oleju? Dziękuję

Myślisz we właściwym kierunku. Jeśli temperatura będzie zbyt wysoka w sensie przekroczenia punktu dymienia zawartego O3 – co może się zdarzyć podczas pieczenia chleba – te formy tłuszczu ulegną spaleniu ze wszystkimi konsekwencjami w postaci zmian strukturalnych O3.