Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Gdy tylko zmniejszysz w swojej diecie udział pokarmów pochodzenia zwierzęcego, ilość przedstawicieli roślin automatycznie wzrośnie. Jeśli w takiej sytuacji podstawą diety są także surowce nieprzetworzone przemysłowo, które zawierają znacznie większą ilość błonnika, naturalnym jest, że ilość błonnika w diecie również wzrośnie. Przewód pokarmowy zawsze będzie reagował na nadmiar błonnika na swój sposób, nie da się tego uniknąć. Należy zatem zmodyfikować dietę w taki sposób, aby m.in. w ciągu dnia monitorować zawartość błonnika, a jeśli reakcja przewodu pokarmowego wskazuje na przekroczenie limitu, zasadne jest ograniczenie jego spożycia błonnika, a jednocześnie dokładnie poddać go obróbce cieplnej, aby zmniejszyć obciążenie trawienia. Zwiększa się wymagalność tego procesu wobec weganizmu, tj. tym ostrożniej będziesz musiał wybierać produkty, które będą stanowić rdzeń Twojego menu.
Choć istnieją badania porównujące wartość odżywczą owoców i warzyw uprawianych konwencjonalnie i ekologicznie, ich wyniki nie są jednoznaczne (różnią się w zależności od rodzaju owocu lub warzywa, gleby, warunków klimatycznych i innych czynników). Ogólnie można tylko powiedzieć, że organiczne owoce i warzywa zawierają większe ilości przeciwutleniaczy, witamin i minerałów niż rośliny uprawiane konwencjonalnie.
Aktualne zalecenia w zakresie spożycia cukru to wskazania WHO w kierunku maksymalnie 90 g dziennie, z czego dodaje się 50 g, przy czym przyjmuje się, że ilość 50 g zmniejsza się do 25 g. Podczas sprawdzania jakości żywienia, należy zatem rozróżnić cukry naturalnie zawarte w żywności i dodawane podczas jej przetwarzania. Faktem jest, że owoce i ich przetwory (soki, kompoty, dżemy...) są najbogatszym źródłem naturalnie występujących cukrów, dlatego warto kontrolować proporcje tej grupy produktów w jadłospisie. To samo dotyczy kategorii żywności zawierającej dodatek cukrów, gdzie istnieje znacznie większe ryzyko ich nadmiaru. To jeden z wielu wymownych przykładów i w zasadzie powód, dla którego warto monitorować jakość odżywczą diety, liczby mogą czasami mówić wyraźnie... 25 g dodatku cukru dziennie na pierwszy rzut oka wydaje się niskim limitem, ale kiedy w przeliczeniu jest to 6 kostek cukru, co w tej wizualizacji przybiera nieco inny wymiar niż wartość abstrakcyjna. Masz rację, że osiągnięcie tego limitu nie jest łatwe, szczególnie w dłuższej perspektywie. Z drugiej strony trzeba zdać sobie sprawę, że jest to składnik diety, którego tak naprawdę nie potrzebujemy, a który też nie jest korzystny dla zdrowia. Temat ten powinien skłonić do zastanowienia się nad tym, jak rygorystycznie będziemy monitorować proporcje żywności naturalnej i przetworzonej przemysłowo w naszej diecie.