Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Nietolerancja fruktozy

Nietolerancja fruktozy to choroba metaboliczna, w której organizm nie jest w stanie prawidłowo przetwarzać fruktozy (cukru owocowego). Schorzenie to może powodować szereg nieprzyjemnych objawów, takich jak bóle brzucha, biegunka, wzdęcia itp. Osoby dotknięte tą nietolerancją zmuszone są wykluczać ze swojej diety źródła fruktozy – owoce, niektóre rodzaje warzyw, miód i żywność z dodatkiem cukru .

Witam, czy nietolerancja fruktozy może być tylko częściowa? To znaczy nie z tak dramatycznym przebiegiem jak opisujesz, więc enzym jest, tylko jest go mniej? Osobiście długo szukałam przyczyny wzdęć, aż dowiedziałam się, że jest to fruktoza, ale dokuczały mi przede wszystkim owoce - jabłka, gruszki, morele... a nie jagody, rodzynki, miód, groszek, kalafior, brukselka , czerwona cebula. Kiedy wyeliminuję te pokarmy, w zasadzie prawie żaden pokarm nie sprawia mi problemu... Czy można wykryć tę nietolerancję za pomocą normalnego testu? Dziękuję.

Nietolerancję fruktozy najlepiej potwierdzić badaniami genetycznymi. Możliwe jest także wykonanie badania oddechowego, które określa stężenie wodoru i metanu w wydychanym powietrzu po spożyciu produktu zawierającego fruktozę (jest to jednak mniej dokładne badanie). Nietolerancje na ogół polegają na tym, że ich nasilenie zależy od poziomu produkcji odpowiednich enzymów – nietolerancja może mieć także tzw. „częściową”, kiedy można spożyć określoną ilość substancji bez wyraźnych objawów niepożądanych.