Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Suszone owoce

Suszone owoce są bogate w składniki odżywcze i zawierają dużą ilość błonnika, witamin i minerałów. Jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza polifenoli, które wiążą się z lepszym przepływem krwi, lepszym zdrowiem układu trawiennego, zmniejszonym stresem oksydacyjnym i wieloma innymi korzyściami. Suszone owoce, takie jak daktyle, figi, morele i jabłka są również doskonałym źródłem błonnika, który wspomaga zdrowie jelit i pomaga zapobiegać zaparciom.

Jednak suszone owoce są również bogate w cukier i kalorie, co może przyczynić się do przyrostu masy ciała i innych problemów zdrowotnych, jeśli są spożywane w nadmiarze. Ponadto niektóre suszone owoce mogą zawierać dodatek cukru lub konserwantów, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet, wybieranie suszonych owoców bez dodatku cukru i konserwantów oraz spożywanie ich z umiarem.

Witam, czy dla dzieci w wieku 1-3 lat zalecacie unikanie suszonych owoców jako źródła wysokiego stężenia fruktozy? Dziękuję.

Na pewno nie ze względu na zawartość fruktozy, chociaż niektóre jej rodzaje są stosunkowo skoncentrowanym źródłem (rodzynki, daktyle, figi…), w przypadku tych bardziej rozsądna jest kontrola ich całkowitej ilości. Duży udział suszonych owoców w diecie jest źródłem ponadprzeciętnej ilości błonnika, u dzieci w tym wieku istnieje ryzyko kilkukrotnego przekroczenia zalecanej dziennej dawki, co będzie skutkować zwiększonym obciążeniem jelit traktat. Suszone owoce są korzystnym elementem diety, jednak w tej grupie wiekowej zasadne jest skorygowanie całkowitej spożywanej ilości.