Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Jeśli dieta wegańska wykazywałaby równowagę żywieniową (którą można zapewnić) i jednocześnie opierałaby się na spożywaniu żywności nieprzetworzonej przemysłowo, to tak, potwierdzają to liczne badania. W praktyce jednak nie jest absolutnie konieczne rozwiązywanie sytuacji cukrzycy w taki skrajny sposób, mniejsza zawartość mięsa lub w ogóle produktów przemiany materii pochodzenia zwierzęcego w związku z insulinoopornością i cukrzycą typu 2 nie zaszkodzi.
Dobrym źródłem K2 jest żywność fermentowana (najbogatsza jest natto), teoretycznie populacja wegan nie powinna mieć z tym problemu. Znaczną ilość K2 wytwarza także mikrobiom jelitowy, co jest kolejnym powodem, dla którego weganie posiadający wystarczającą ilość błonnika nie powinni wykazywać oznak niedoboru. Kwestią do dyskusji jest jednak działanie tej witaminy, której zadaniem jest między innymi usprawnienie metabolizmu wapnia – spożycie tego pierwiastka u wegan jest na dłuższą metę zdecydowanie niewystarczające, ponadto obecny wapń w diecie roślinnej jest bardzo trudny w zastosowaniu ze względu na wiązanie się z substancjami antyodżywczymi. Osobiście w przypadku wegan większą uwagę zwróciłbym na zapewnienie odpowiedniej ilości łatwo przyswajalnego wapnia, co w ogólnym ujęciu jest potencjalnie większym problemem/wyzwaniem niż wyimaginowany deficyt K2 (dzieje się to najczęściej przy zaburzeniu różnorodności biom jelitowy lub brak produktów fermentowanych w diecie).
W zadaniu rozwiązujesz sytuację, która w praktyce stanowi realny problem. Wyższy stosunek magnezu do wapnia jest po prostu typowy dla wegan, a utrzymanie równowagi na tym poziomie jest wyzwaniem, zwłaszcza bez wspomagającej suplementacji. Na przykład coraz większa liczba producentów żywności stara się wzbogacać produkty (nie tylko czysto wegańskie) wapniem, dlatego warto wykorzystać potencjał tych opcji podczas tworzenia menu w prawdziwym życiu. Jeśli nie zapewnisz wystarczającej ilości wapnia, w przypadku długotrwałego niedoboru (lub braku równowagi w magnezie), będzie to miało wpływ głównie na koordynację nerwowo-mięśniową (= „zmniejszy się napięcie”) i zmniejszenie gęstości kości (obecność białka w diecie, stosunek Ca:P i poziom aktywności fizycznej).