Witam, chciałbym zapytać o kwestię wegan w ciąży lub ich rozwijającego się potomstwa oraz witaminy K2M4. Chciałabym się dowiedzieć, czy w przypadku kobiety w ciąży można dostarczyć wystarczającą ilość tej formy witaminy K2 z zróżnicowanej diety wegańskiej dla kobiety w ciąży i jakie są jej najbogatsze źródła. Dziękuję.
Dobrym źródłem K2 jest żywność fermentowana (najbogatsza jest natto), teoretycznie populacja wegan nie powinna mieć z tym problemu. Znaczną ilość K2 wytwarza także mikrobiom jelitowy, co jest kolejnym powodem, dla którego weganie posiadający wystarczającą ilość błonnika nie powinni wykazywać oznak niedoboru. Kwestią do dyskusji jest jednak działanie tej witaminy, której zadaniem jest między innymi usprawnienie metabolizmu wapnia – spożycie tego pierwiastka u wegan jest na dłuższą metę zdecydowanie niewystarczające, ponadto obecny wapń w diecie roślinnej jest bardzo trudny w zastosowaniu ze względu na wiązanie się z substancjami antyodżywczymi. Osobiście w przypadku wegan większą uwagę zwróciłbym na zapewnienie odpowiedniej ilości łatwo przyswajalnego wapnia, co w ogólnym ujęciu jest potencjalnie większym problemem/wyzwaniem niż wyimaginowany deficyt K2 (dzieje się to najczęściej przy zaburzeniu różnorodności biom jelitowy lub brak produktów fermentowanych w diecie).
Tematy: Tracić na wadze Weganizm