Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Rozpuszczalny błonnik

Błonnik rozpuszczalny to rodzaj strawnego błonnika, który rozpuszcza się w wodzie w organizmie, tworząc substancję żelową. Błonnik ten pomaga spowolnić trawienie, co może prowadzić do dłuższego uczucia sytości i może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Rozpuszczalny błonnik znajduje się w żywności, takiej jak owoce, warzywa, płatki owsiane i rośliny strączkowe.

Pod względem zdrowia i odżywiania błonnik rozpuszczalny ma wiele zalet. Może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym przyczynić się do zapobiegania chorobom serca. Może również wspierać zdrowie jelit, stymulując rozwój pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Rozpuszczalny błonnik może również pomóc w kontrolowaniu wagi, ponieważ wspomaga uczucie sytości i może zmniejszyć ogólne spożycie kalorii.

Witam, czy syrop z cykorii nadaje się jako alternatywny słodzik? Rozumiem z lekcji, że jest to stosunkowo idealny zamiennik cukru, biorąc pod uwagę, że tak naprawdę jest to błonnik rozpuszczalny o słodkim smaku? Jakiego rodzaju niedogodności? Dziękuję bardzo

Syrop z cykorii to bardzo ciekawa odżywczo i zdrowotnie alternatywa dla cukru. Główną zaletą jest wysoki udział rozpuszczalnego błonnika inuliny, wysoka słodkość i niskie wartości IG. Wpływa tym samym na glikemię krwi i odżywienie kultur probiotycznych w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu wyróżnia się na rynku substancji słodzących.