Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Mleka orzechowe

Mleka orzechowe to roślinna alternatywa dla klasycznego mleka krowiego, która w ostatnich latach cieszy się coraz większą popularnością. Produkowane są z różnych rodzajów orzechów, takich jak migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy włoskie i inne. Mleka te są bogate w witaminy i minerały, w tym wapń, potas i witaminę E. Dodatkowo w odróżnieniu od mleka krowiego nie zawierają cholesterolu ani tłuszczów nasyconych, co sprawia, że są odpowiednie dla osób z podwyższonym profilem cholesterolu lub osób starających się redukować tkankę tłuszczową. . tłuszcz.

Mleka orzechowe to także świetny wybór dla osób z nietolerancją laktozy lub tych, które wybrały wegański tryb życia. Chociaż mleko orzechowe na ogół zawiera mniej białka niż mleko krowie, niektóre marki wzmacniają je białkami roślinnymi, aby zrekompensować ten deficyt. Dzięki łagodnemu i słodkiemu smakowi, mleka orzechowe są popularnym wyborem do koktajli, musli, kawy lub po prostu same.

Witam, chciałbym się zastanowić nad jakością napojów ziołowych. Jeśli spojrzymy na skład mleczek orzechowych - mają wszystko w fajnych proporcjach i zbliżają się do klasycznych mleka. Jeśli pomyślę o produkcji mleka ze zbóż (ryż, owcze, gryka...), to właściwie wydaje mi się, że jest to woda z mąką. Zawartość składników odżywczych również nie jest zbyt dobra, a cena wynosząca około 60 CZK naprawdę daje do myślenia. Czy polecasz także preferować mleko orzechowe? Dziękuję bardzo

Tutaj myślisz we właściwy sposób. Napoje orzechowe są w rzeczywistości bardziej odżywcze niż napoje zbożowe, więc stosunek ceny do wydajności wypada lepiej. Ale nie potępiajmy całkowicie napojów zbożowych, niektóre produkty zawierają ciekawą proporcję beta-glukanów, co jest cenną informacją, biorąc pod uwagę ich wpływ na układ odpornościowy (najlepsze powinny być produkty owsiane).