Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Saponiny

Saponiny to grupa substancji chemicznych naturalnie występujących w wielu roślinach. Są znane ze swoich korzyści zdrowotnych, w tym wspierania układu odpornościowego, obniżania poziomu cholesterolu i zapobiegania niektórym rodzajom raka. Saponiny działają również jako przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

W dziedzinie żywienia saponiny są cenione ze względu na ich zdolność do poprawy trawienia i wspierania zdrowia jelit. Mogą również pomóc regulować poziom cukru we krwi i promować zdrową wagę. Saponiny znajdują się w wielu owocach, warzywach i ziołach, w tym w fasoli, ciecierzycy, burakach, szpinaku i komosie ryżowej.

Witam, chciałbym zapytać, czy można zmniejszyć zawartość saponin w surowych warzywach poprzez gotowanie? A jak gotowanie na parze wpływa na te substancje? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Saponiny mają właściwości hydrofilowe, dzięki czemu stosunkowo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Można znacznie zmniejszyć ich ilość w żywności nie tylko poprzez obieranie, mycie czy namaczanie, ale także gotowanie (w tym gotowanie na parze) czy kiełkowanie i fermentację.

Witam, chciałbym zapytać, czy można zmniejszyć zawartość saponin w surowych warzywach poprzez gotowanie? A jak gotowanie na parze wpływa na substancje antyodżywcze? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Saponiny mają właściwości hydrofilowe, dzięki czemu stosunkowo dobrze rozpuszczają się w wodzie. Można znacznie zmniejszyć ich ilość w żywności nie tylko poprzez obieranie, mycie czy namaczanie, ale także gotowanie (w tym gotowanie na parze) czy kiełkowanie i fermentację.