Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ skrobia wsteczna nie jest jedyną substancją występującą w wymienionych produktach spożywczych. Jeśli zaistnieje sytuacja, gdy zjesz dodatki na zimno, masz pewność, że większa część niestrawionego balastu w postaci skrobi przedostanie się do jelita grubego do bakterii probiotycznych, więc jest tu pewna zaleta. Jednak znaczna część składników zostanie rozłożona w jelicie cienkim, co nie jest do końca korzystne w leczeniu drożdżaków. Ale nie traktuj tego jako zalecenia, aby unikać tej procedury - w żywieniu nic nie jest w 100% słuszne, najlepiej dowiedzieć się z własnego doświadczenia, osobiście nie bałbym się takiego eksperymentu.
Skrobie stosuje się głównie jako zagęszczacz w żywności. Nie jest konieczne ich unikanie, są one bezpieczne dla zdrowego człowieka, jednak podwyższają wartość kaloryczną i glikemiczną pożywienia. Jeśli znajdziesz przystawkę złożoną ze składników, których jakość odpowiada Twoim oczekiwaniom, a w dodatku bez dodatku skrobi, to zawsze będzie to lepszy wybór.