Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, bardzo zainteresowała mnie informacja dotycząca przemiany skrobi zawartej w ziemniakach i ryżu w postać odporną po ich wystygnięciu. W odniesieniu do wspomagającego „leczenia” infekcji drożdżakowej, gdy zaleca się ograniczenie cukrów i skrobi w żywności, ziemniaki i biały ryż są często wymieniane jako żywność nieodpowiednia. Czy można więc pozostawić je w menu, jeśli są spożywane na zimno? A może jest inny powód, aby wykluczyć je z zaleceń dietetycznych w leczeniu drożdżaków? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ skrobia wsteczna nie jest jedyną substancją występującą w wymienionych produktach spożywczych. Jeśli zaistnieje sytuacja, gdy zjesz dodatki na zimno, masz pewność, że większa część niestrawionego balastu w postaci skrobi przedostanie się do jelita grubego do bakterii probiotycznych, więc jest tu pewna zaleta. Jednak znaczna część składników zostanie rozłożona w jelicie cienkim, co nie jest do końca korzystne w leczeniu drożdżaków. Ale nie traktuj tego jako zalecenia, aby unikać tej procedury - w żywieniu nic nie jest w 100% słuszne, najlepiej dowiedzieć się z własnego doświadczenia, osobiście nie bałbym się takiego eksperymentu.

Tematy:  Tracić na wadze   Skrobie