Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Cebula

Cebula to warzywo cebulowe szeroko stosowane w kuchni. Ma typowo ostry smak. Wśród właściwości odżywczych wyróżnia się dużą zawartością błonnika rozpuszczalnego, w którym dominuje inulina. Ma właściwości prebiotyczne, jego spożycie wspomaga działanie pożytecznych bakterii w jelitach.
Kolejną ważną substancją jest kwercetyna – przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych.

Witam, jeśli cebula i czosnek są w środku świeżo zielone, czy trzeba je stamtąd pokroić, czy można je zjeść? Gdzieś słyszałam, że to niezdrowe i od tamtej pory zawsze to wyrzucam.

Ta zielona część zawiera całą gamę korzystnych mikroelementów, wyrzucenie jej przyniesie efekt przeciwny do zamierzonego. Jedynym „problemem”, jaki może się pojawić, jest inny smak i zapach – ale oczywiście od Ciebie zależy, czy ma sens myśleć w tym kierunku i próbować w ten sposób ograniczać wartość odżywczą żywności.

Witam Panie Jelínek, czy inulina występuje w cebuli i czosnku w stanie surowym czy po obróbce cieplnej? Jeżeli w obu stanach, to jakie są straty po obróbce cieplnej?

Inulina to rozpuszczalna frakcja błonnika występująca zarówno w cebuli, jak i czosnku, i to w dość znacznych ilościach. Obróbka cieplna nie ma wpływu na jego udział w żywności, faktem jest jednak, że z praktycznego punktu widzenia jesteśmy w stanie przyjąć jego większą ilość w czosnku i cebuli poddanej obróbce cieplnej niż w stanie surowym.