Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Karotenoidy

Karotenoidy to grupa naturalnych barwników występujących w roślinach i zwierzętach. Są silnymi przeciwutleniaczami, które odgrywają kluczową rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym, w tym nowotworom i chorobom serca. Mają zdolność wspomagania zdrowia oczu i ochrony przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie ultrafioletowe. Niektóre z nich mogą zostać przekształcone w organizmie w witaminę A, która jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i rozwoju, funkcjonowania układu odpornościowego i zdrowia oczu. Wchłanianie karotenoidów w organizmie wzrasta, gdy są spożywane z tłuszczem.

Witam, w lekcji dotyczącej likopenu jest wzmianka o badaniu opartym na liczbie 10 porcji pokarmu zawierającego ten karotenoid u mężczyzn w odniesieniu do zmniejszenia ryzyka raka prostaty. Czy mógłbyś mi po prostu wyjaśnić, w jakim horyzoncie czasowym chodzi o te 10 porcji jedzenia, czy będzie to za tydzień, czy za miesiąc? Dziękuję za odpowiedź

Mamy tu na myśli 10 różnych pokarmów dziennie. Jest to jednak porównanie niefortunne w sensie wyrażenia dokładnej wartości zawartości likopenu, poza tym likopen uzyskany z żywności surowej ma bardzo niską wartość biologiczną. W tej postaci konieczne jest przyjmowanie tej substancji znacznie więcej niż z żywności poddanej obróbce cieplnej czy suplementów diety, dlatego też liczba wymienionych produktów spożywczych jest tak duża.