Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Opisana przez Ciebie sytuacja w praktyce zdarza się dość często. Ponadto trendy żywieniowe i prognozy stanu zdrowia populacji sugerują, że liczby te będą rosły w przyszłości. Próbując rozwiązać problemy zdrowotne, zawsze zależy od tego, co jest przyczyną ich wystąpienia i na tej podstawie dobiera się leczenie celowane. Kiedy błona śluzowa jelita cienkiego zostaje uszkodzona w wyniku niewłaściwej diety lub stresu, produkcja niektórych enzymów zostaje zmniejszona, a przewód pokarmowy przestaje w pełni realizować niektóre funkcje. Ale gdy tylko podejmiesz działania naprawcze i ustalisz niezbędne warunki, prawdopodobieństwo przywrócenia sytuacji do pierwotnego stanu znacznie wzrasta. W związku z pokorą wobec swojego ciała i jego funkcjonowania zasadne jest respektowanie faktu, że nie jest to pewność, a „tylko” zwiększone prawdopodobieństwo. W problemach tych znaczącą rolę odgrywa mikrobiom jelitowy, dlatego poza dostosowaniem diety warto zadbać o wspomagającą suplementację probiotykami i prebiotykami.
Pomimo tego, że produkty mleczne pochodzenia zwierzęcego są przedstawiane jako najskuteczniejsze źródło wapnia, nie są one jedynymi. Ciekawe ilości tego pierwiastka można znaleźć w wielu innych produktach spożywczych – głównie w kościach (przy użyciu bulionów mięsnych i kostnych), orzechach i nasionach są również bardzo bogate, w mniejszym stopniu w mięsie, jajach i niektórych rodzajach warzyw. W aplikacji edukacyjnej ZOF możesz sortować żywność w poszczególnych kategoriach i na podstawie zawartości wybranych składników odżywczych koniecznie wykorzystać ją podczas tworzenia jadłospisów.