Witam Mistrzu, wydaje mi się, że wspólnym mianownikiem nietolerancji laktozy i celiakii jest zaburzony mikrobiom jelitowy, czyli rozwój zespołu nieszczelnego jelita. Piszesz, że problemy te występują rzadziej u dzieci karmionych piersią, czyli u dzieci, które dzięki mleku matki miały większą szansę na rozwój zdrowego mikrobiomu. Sama spotkałam się z tym, że po dużym obciążeniu stresem (a na pewno niezbyt zdrowej diecie) rozwinęła się u mnie nietolerancja laktozy i alergia na kazeinę, ale po skorygowaniu diety (z wyłączeniem cukru, mleka, glutenu i żywności wysokoprzemysłowej) ) przez ok. 2 miesiące znacznie się zmniejszyło do tego stopnia, że od czasu do czasu mogę cieszyć się nabiałem bez przykrych objawów, które wcześniej mi dokuczały. Jest zatem możliwe, że problemy te (zwłaszcza jeśli rozwiną się w wieku dorosłym) można złagodzić/wyleczyć poprzez zmianę diety lub skupiając się na przywróceniu zdrowego mikrobiomu jelitowego? Być może po prostu zbytnio upraszczam swój pogląd, dlatego z góry dziękuję za Twój punkt widzenia i odpowiedź. Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Opisana przez Ciebie sytuacja w praktyce zdarza się dość często. Ponadto trendy żywieniowe i prognozy stanu zdrowia populacji sugerują, że liczby te będą rosły w przyszłości. Próbując rozwiązać problemy zdrowotne, zawsze zależy od tego, co jest przyczyną ich wystąpienia i na tej podstawie dobiera się leczenie celowane. Kiedy błona śluzowa jelita cienkiego zostaje uszkodzona w wyniku niewłaściwej diety lub stresu, produkcja niektórych enzymów zostaje zmniejszona, a przewód pokarmowy przestaje w pełni realizować niektóre funkcje. Ale gdy tylko podejmiesz działania naprawcze i ustalisz niezbędne warunki, prawdopodobieństwo przywrócenia sytuacji do pierwotnego stanu znacznie wzrasta. W związku z pokorą wobec swojego ciała i jego funkcjonowania zasadne jest respektowanie faktu, że nie jest to pewność, a „tylko” zwiększone prawdopodobieństwo. W problemach tych znaczącą rolę odgrywa mikrobiom jelitowy, dlatego poza dostosowaniem diety warto zadbać o wspomagającą suplementację probiotykami i prebiotykami.
Tematy: Tracić na wadze Nietolerancja laktozy Nietolerancja glutenu