Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa znana ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Jest integralną częścią kuchni indyjskiej, wykorzystuje się ją do celów leczniczych w tradycyjnej medycynie indyjskiej i chińskiej. Kurkuma zawiera substancję czynną kurkuminę, która odpowiada za większość korzyści zdrowotnych. Jest silnym przeciwutleniaczem, który może przyczynić się do zapobiegania i leczenia wielu schorzeń, w tym przewlekłych stanów zapalnych, chorób serca i chorób neurodegeneracyjnych. Ma również właściwości antybakteryjne, dzięki czemu ma zdolność tłumienia infekcji.

Witam, czy kurkumę można stosować w okresie karmienia piersią?

Kurkuma nie jest zalecana w czasie ciąży, ale nie jest bezpośrednio zabroniona podczas karmienia piersią (wyjątkiem jest kurkuma w suplementach diety, gdzie występuje w bardziej skoncentrowanej i bardziej użytecznej biologicznie formie). Mogą zaistnieć sytuacje, w których dziecko będzie bardziej wyczulone na obecność kurkumy w diecie mamy, czego niestety nie da się przewidzieć. Dlatego każda karmiąca matka powinna rozważyć, czy podczas przygotowywania przepisów użyć mniejszej ilości kurkumy.