Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Owsianka

Płatki owsiane są bogate w składniki odżywcze i są doskonałym źródłem energii. Są bogate w błonnik, zwłaszcza beta-glukany, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a tym samym wspierać zdrowie serca. Płatki owsiane zawierają również wiele ważnych witamin i minerałów, w tym żelazo, cynk, witaminę B1 i witaminę B5. Ze względu na wysoką zawartość błonnika płatki owsiane mogą pomóc regulować trawienie i sprzyjać sytości, co może być pomocne dla osób próbujących schudnąć lub utrzymać zdrową masę ciała.

Ponadto płatki owsiane mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i zdrową ilość białka, co czyni je idealnym wyborem na śniadanie lub jako zdrowy posiłek pomiędzy. Mają także niską zawartość sodu, co jest ważne dla osób starających się ograniczyć spożycie soli ze względu na wysokie ciśnienie krwi. Płatki owsiane są również bezglutenowe, dzięki czemu są odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten.

Witam, czy płatki owsiane ze względu na stosunkowo dużą zawartość błonnika nierozpuszczalnego nadają się do częstego spożycia (około 4 razy w tygodniu) przez dzieci do trzeciego roku życia? Dziękuję.

Płatki owsiane rzeczywiście zawierają dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, ponadto należy spodziewać się większej zawartości substancji antyodżywczych. Dlatego korzystne jest unikanie ich spożycia przez dzieci poniżej 3 roku życia. W trosce o wydłużenie terminu przydatności do spożycia zakupione płatki poddaje się parowaniu, co ogranicza reakcje enzymatyczne, ale nie poprawia w żaden sposób poziomu strawności. Jeśli pozostawimy płatki do fermentacji, a następnie dokładnie je zagotujemy, strawność ulegnie znacznej poprawie, a zawartość czynników antyżywieniowych zmniejszy się.