Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, czy płatki owsiane ze względu na stosunkowo dużą zawartość błonnika nierozpuszczalnego nadają się do częstego spożycia (około 4 razy w tygodniu) przez dzieci do trzeciego roku życia? Dziękuję.

Płatki owsiane rzeczywiście zawierają dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, ponadto należy spodziewać się większej zawartości substancji antyodżywczych. Dlatego korzystne jest unikanie ich spożycia przez dzieci poniżej 3 roku życia. W trosce o wydłużenie terminu przydatności do spożycia zakupione płatki poddaje się parowaniu, co ogranicza reakcje enzymatyczne, ale nie poprawia w żaden sposób poziomu strawności. Jeśli pozostawimy płatki do fermentacji, a następnie dokładnie je zagotujemy, strawność ulegnie znacznej poprawie, a zawartość czynników antyżywieniowych zmniejszy się.

Tematy:  Owsianka