Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Glutaminian

Glutaminian (także glutaminian) to sól kwasu glutaminowego. W postaci soli sodowej (glutaminian sodu) występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak pomidory, sery i grzyby. Stosowany jest również jako środek aromatyzujący dla wzmocnienia smaku (umami = piąty podstawowy smak obok słodkiego, słonego, kwaśnego i gorzkiego).
Glutaminian sodu jest ogólnie uważany za bezpieczny dla zdrowia, jednak u osób bardziej wrażliwych może powodować nieprzyjemne skutki uboczne (bóle głowy, uderzenia gorąca).

Witam Panie Jelínek, od lat kupuję organiczny bulion warzywny od Country Life (uważam go za najlepszy na rynku), oprócz suszonych warzyw, w składzie znajduję „ekstrakt drożdżowy”, z którym zawsze mi się kojarzył fakt, że jest to swego rodzaju ekstrakt z drożdży delikatesowych. A jak zrozumiałem z lekcji kupuję ukryty syntetyczny glutaminian sodu 621? Dziękuję za Twoją wiadomość

W produkcie zastosowano ekstrakt drożdżowy, który jest naturalnym surowcem. Drożdże na ogół zawierają mniejszą ilość kwasu glutaminowego, ekstrakty oczywiście znacznie większą. Ekstrakty drożdżowe stosowane są jako naturalny aromat i wzmacniacz smaku właśnie ze względu na wyższe stężenie kwasu glutaminowego, ale nie jest to syntetyczny kwas glutaminowy/glutamina.