Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Autyzm

Autyzm jest zaburzeniem neurorozwojowym, które wpływa na interakcje społeczne, komunikację i zachowanie jednostki. Zaburzenie to objawia się zwykle we wczesnym dzieciństwie i może mieć różny stopień nasilenia. Przyczyny autyzmu nie są w pełni poznane, ale badacze uważają, że rolę odgrywają czynniki genetyczne i środowiskowe. Autyzm często wiąże się z innymi problemami zdrowotnymi, takimi jak problemy żołądkowo-jelitowe, epilepsja, zaburzenia snu, stany lękowe i depresja.
Odżywianie może odgrywać ważną rolę w leczeniu niektórych objawów autyzmu i powiązanych problemów zdrowotnych. Niektóre badania sugerują, że interwencje dietetyczne, takie jak dieta bezglutenowa lub bezmleczna, mogą pomóc w poprawie zachowania i umiejętności społecznych u niektórych dzieci z autyzmem. Ważne jest również zapewnienie odpowiedniej podaży kluczowych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy i minerały, które są niezbędne dla zdrowego rozwoju mózgu.

Witam Mistrzu, chciałbym zapytać w jaki sposób można uzupełnić wapń u 3-letniego dziecka z autyzmem i w ramach poprawy jego stanu odpowiednia jest dieta bezglutenowa i eliminacja produktów mlecznych, ze względu na zawartość kazeiny treść. Tak małe dziecko prawdopodobnie nie będzie jadło migdałów, orzechów nerkowca, maku, zbyt dużej ilości roślin strączkowych itp.? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Opisana sytuacja i inne podobne do niej nie zawsze kończą się nieszczęśliwie, a nawet nie oznaczają, że jest to większy problem. Starając się zapewnić odpowiednią podaż jakichkolwiek składników odżywczych, z jednej strony rozwiązujemy wyzwanie w postaci wartości związanych z RI, z drugiej jednak nie oznacza to, że musi to być warunek czy konieczność. Referencyjne wartości spożycia zawsze odnoszone są do potrzeb przeciętnej populacji i wiadomo, że organizm jest w stanie bardzo dobrze rozwijać się nawet przy niższym spożyciu części z nich. Jednym z typowych przykładów takiej sytuacji jest wapń – podejmuje się wysiłki, aby go zwiększyć ze względu na obawy związane ze słabym rozwojem kości (co oczywiście może wystąpić nie tylko u dorosłych w związku z rozwojem osteopenii czy osteoporozy, ale także u małych dzieci, których aparat kostny potrzebuje określonej ilości wapnia i białka do prawidłowego rozwoju), jednak tak naprawdę jego całkowita ilość na talerzu nie gwarantuje dostarczenia potrzebnej dawki. Kluczowym aspektem jest ilość danej substancji, która jest w stanie zostać wchłonięta przez organizm z pożywienia, a także to, jaki procent całkowitej wchłoniętej ilości jest w stanie efektywnie metabolizować przez organizm. Przekładając się na praktykę - jeśli wiesz, że ze względu na ograniczenia zdrowotne nie jesteś w stanie dostarczać ogólnie wymaganych dawek wapnia i nie chcesz lub nie możesz suplementować, nadal masz możliwość ukierunkowania poprzez dostosowanie swojej diety tych czynników, które wpływają na wchłanianie substancji z jelit i jej późniejszy metabolizm w organizmie. W przypadku wapnia chodzi o dobrze funkcjonującą mikroflorę jelitową, która (nie tylko poprzez produkcję witaminy K2) wpływa na poziom wchłaniania, ale także „monitoruje” prawidłowe proporcje w stosunku do pozostałych pierwiastków (magnezu, fosforu). .