Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Zalecenia te są powszechnie obowiązujące, stanowią standard we współczesnym żywieniu. Jeśli oceniać takie regularne spożywanie mięsa pod kątem trudności w trawieniu, jasne jest, że nie będzie to wzór doskonałości. W ramach przejścia na żywność stałą bezwzględnie konieczne jest zapewnienie wystarczającej ilości kluczowych składników odżywczych, w jak najlepszej formie biologicznie użytecznej, a ponadto w formie „bezpiecznej” (żywność nie powinna być ryzykowna w związku z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, a jednocześnie układ pokarmowy powinien bez większych trudności poradzić sobie z przewodem pokarmowym malucha). Wymagania te są zatem znacznie ważniejsze niż współczynnik strawności. Faktem jest, że pod pojęciem „mięso” kryje się nie tylko stosunkowo niewielka część mięsa pochodzącego od zwierząt stałocieplnych, ale także możliwość stosowania bulionów mięsno-kostnych, które są znacznie łatwiej strawne (pod warunkiem, że zawierają wystarczająca ilość białka). Stosowanie wegetarianizmu na tym etapie rozwoju dziecka jest bardzo ryzykowne zarówno pod względem żywieniowym, jak i zdrowotnym, dlatego należy zachować ostrożność przy tego typu eksperymentach. Jeśli zmniejszysz proporcje mięsa lub jego częstotliwość, może się zdarzyć, że nie zapewnisz dziecku niezbędnej ilości składników odżywczych. Z drugiej strony trzeba mieć na uwadze, że jest to model dietetyczny, nie jest warunkiem ślepe podążanie za nim (z drugiej strony ciężko będzie Ci szukać sposobu bardziej optymalnego pod względem odżywczym).