Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kwas mlekowy

Kwas mlekowy jest kwasem organicznym wytwarzanym przez niektóre bakterie, drożdże i pleśnie. W przemyśle spożywczym kwas mlekowy stosowany jest jako konserwant i regulator kwasowości, np. w produktach mlecznych.

Po laiku i może trochę głupio, ale jednak :-) pytam. Czy kwas mlekowy wytwarzany przez organizm podczas ćwiczeń i uprawiania sportu można uznać za jedną z „drog do wystarczającej kolonizacji jelita bakteriami kwasu mlekowego”? Jeśli nie, dlaczego nie, proszę? Dziękuję

W tym przypadku należy rozróżnić dwa pojęcia: 1. Kwas mlekowy – powstaje w wyniku fermentacji mlekowej cukrów, 2. Mleczan – jest anionem kwasu mlekowego. Kwas mlekowy, jako kwasowa forma mleczanu, w ogóle nie występuje w mięśniach, nie ma bezpośredniego związku pomiędzy mleczanem (powstającym podczas beztlenowej glikolizy) a aktywnością biomu jelitowego.