Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
To zawsze ma sens, a w zasadzie musi, bo dieta zawsze jest podstawą, od której zależy celowość stosowania suplementów diety. W pożywieniu zawsze znajduje się pewna ilość minerałów i minerałów, jednak ich ilość jest bardzo zmienna. Zawsze zależy to od sposobu uprawy żywności, jakości gleby i formy technologicznego przetwarzania produktu, a w przypadku witamin także od sposobu przechowywania (= warunki powodujące utlenianie). Wartości odżywcze w aplikacjach opierają się na pomiarze zawartości składników odżywczych w żywności, ale zawsze traktuj je jako wysoce orientacyjne. W ZOF bazę stworzyliśmy poprzez uśrednienie wartości normalnie prezentowanych na poszczególnych kontynentach (na kierunkach studiują osoby zainteresowane w zasadzie wszystkimi zakątkami planety), dlatego w wielu przypadkach różni się ona od baz powszechnie stosowanych w Europie . Zapewnienie wystarczającej ilości minerałów zwykle nie stanowi problemu, w przypadku witamin i przeciwutleniaczy jest to już większe wyzwanie, gdyż są one termolabilne i podlegają procesom utleniania – z tego powodu uzupełnianie ich suplementami jest ważniejsze niż minerałami.