Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Grzyby są kluczowym źródłem błonnika, który jest ich najważniejszą właściwością odżywczą. Oprócz tego mają zdolność pochłaniania substancji chemicznych z otoczenia, dotyczy to również minerałów. Oceniając potencjalną (nie) przydatność ich spożycia, należy wziąć pod uwagę glebę, na której były uprawiane, od tego zależą również ogólne właściwości odżywcze. W odniesieniu do zawartości substancji mineralnych rolę odgrywa ich stężenie w glebie, dlatego nie można uogólniać reprezentacji minerałów w grzybach, wartości różnią się znacznie.
Mieszanki te są korzystne, gdyż pozwolą na skorygowanie podaży sodu, którego ilość znacznie przekracza limit w diecie przeciętnej populacji. Jednocześnie jest źródłem potasu, dla którego warto starać się zapewnić spożycie przynajmniej w okolicach wartości DDD, co w odróżnieniu od sodu jest w praktyce dość trudne. Nadmiar sodu jest również powiązany ze stosunkiem Na:K, co wiąże się ze wszystkimi znanymi konsekwencjami.