Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
W takich sytuacjach zależy to od tego, jak zdefiniujesz tryb redukcji. Można go postrzegać jako restrykcyjny kalorycznie, tj. zbuduj podejście polegające na ustalaniu ujemnego bilansu energetycznego na określony czas i manipulowaniu substratami energetycznymi (węglowodany, tłuszcze), dzięki czemu będziesz próbował kontrolować zachowanie metabolizmu za pomocą liczb. Jednocześnie można „po prostu” dostosować menu pod kątem preferencji dla żywności wysokiej jakości (nieprzetworzonej przemysłowo), kontroli wartości glikemicznej diety, zapewnienia wystarczającej ilości białka i zwiększonego spożycia błonnika oraz przestrzegania zasad zasady umiaru. W danej sytuacji metabolizm dostosuje się do nowych warunków i zacznie reagować, stopniowo wracając do swojej (genetycznie predysponowanej) naturalnej wagi. Ponieważ każdemu odpowiada inne podejście, nie ośmielę się stwierdzić, który z tych dwóch podstawowych sposobów jest tzw. lepszy, a który korzystniejszy, ale oba działają.