Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Polifenole

Polifenole to grupa związków chemicznych występujących naturalnie w wielu roślinach i znana ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających. Związki te odgrywają kluczową rolę w walce z wolnymi rodnikami, które mogą powodować uszkodzenia komórkowe i przyczyniać się do rozwoju szeregu chorób przewlekłych, w tym nowotworów i chorób serca. Polifenole wspierają również zdrowie serca, pomagając obniżyć ciśnienie krwi, poprawić elastyczność naczyń krwionośnych i obniżyć poziom cholesterolu LDL.

Z odżywczego punktu widzenia polifenole są ważne ze względu na ich potencjalne korzyści zdrowotne. Można je znaleźć w szerokiej gamie produktów spożywczych, w tym w owocach, warzywach, orzechach, czekoladzie, winie i herbacie. Spożywanie pokarmów bogatych w polifenole może poprawić trawienie, wspierać zdrowie mózgu i chronić przed starzeniem. Ponadto niektóre badania sugerują, że polifenole mogą pomóc w kontrolowaniu masy ciała i promowaniu zdrowia skóry.

Witam, mam pytanie odnośnie utleniania omega 3 w organizmie: Zauważyłem informację z kilku źródeł, że warto przyjmować jednocześnie z polifenolami, które redukują/hamują utlenianie w organizmie? Konkretny przypadek – sardynki: wydaje mi się, że najlepszą opcją są sardynki marynowane w oliwie z pierwszego tłoczenia, gdy w oliwie dodatkowo dostaję polifenole. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe? Dziękuję

Tłuszcze Omega-3 są wrażliwe na utlenianie i w nieodpowiednich warunkach bardzo szybko ulegają utlenieniu. Proces ten można znacznie spowolnić przechowując O3 w chłodzie i bez dostępu światła, na co kluczowy wpływ ma obecność antyoksydantów. Jednak poszczególne przeciwutleniacze mają różne działanie. W ostatnich latach najczęściej przytacza się wpływ polifenoli, których ciekawym źródłem jest oliwa z oliwek (nierafinowana). Jeśli Twoim celem jest uzyskanie O3 ze swojej diety, połączenie ryb z wysokiej jakości oliwą z oliwek ma sens. Pamiętaj jednak, że nie będziesz mieć gwarancji, że producent użył oliwy naprawdę wysokiej jakości, czyli z wystarczającą zawartością substancji polifenolowych.