Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, mam pytanie odnośnie utleniania omega 3 w organizmie: Zauważyłem informację z kilku źródeł, że warto przyjmować jednocześnie z polifenolami, które redukują/hamują utlenianie w organizmie? Konkretny przypadek – sardynki: wydaje mi się, że najlepszą opcją są sardynki marynowane w oliwie z pierwszego tłoczenia, gdy w oliwie dodatkowo dostaję polifenole. Czy moje rozumowanie jest prawidłowe? Dziękuję

Tłuszcze Omega-3 są wrażliwe na utlenianie i w nieodpowiednich warunkach bardzo szybko ulegają utlenieniu. Proces ten można znacznie spowolnić przechowując O3 w chłodzie i bez dostępu światła, na co kluczowy wpływ ma obecność antyoksydantów. Jednak poszczególne przeciwutleniacze mają różne działanie. W ostatnich latach najczęściej przytacza się wpływ polifenoli, których ciekawym źródłem jest oliwa z oliwek (nierafinowana). Jeśli Twoim celem jest uzyskanie O3 ze swojej diety, połączenie ryb z wysokiej jakości oliwą z oliwek ma sens. Pamiętaj jednak, że nie będziesz mieć gwarancji, że producent użył oliwy naprawdę wysokiej jakości, czyli z wystarczającą zawartością substancji polifenolowych.

Tematy:  Omega-3   Utlenianie   Polifenole   Sardynki