Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Grzyby

Grzyby są tradycyjnym elementem diety wielu narodów. Zawierają dużą zawartość wody, praktycznie zerową zawartość tłuszczu i są bogate w błonnik. Są także dobrym źródłem minerałów. Ponieważ są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, wchodzą w skład diet redukcyjnych. Wysoka zawartość błonnika może przyczynić się do lepszego trawienia i pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Niektóre rodzaje grzybów, takie jak shiitake czy reishi, zawierają beta-glukany, które wspierają funkcje układu odpornościowego.

Witam, chciałam zapytać jak to jest z witaminą D dla wegan. Czy suplementacja tej witaminy to jedyna możliwość zimą? Pewna ilość znajduje się w grzybach, ale to chyba nie jest wystarczające źródło w tym okresie?! Dziękuję za odpowiedź

Grzyby zawierają witaminę D2, której ilość nie jest wystarczająca jako pełnowartościowe źródło w diecie. Dla wegan kluczowe jest skupienie się na produkcji kalcyferolu z promieni słonecznych, co zimą jest nierealne – pozostaje zatem suplementacja, o której nie należy zaniedbywać.