Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Szpinak

Szpinak to bardzo pożywne warzywo, bogate w witaminy i minerały. Jest szczególnie bogaty w witaminę A, witaminę C, witaminę K, żelazo i wapń. Szpinak zawiera również znaczne ilości błonnika i jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed wolnymi rodnikami i chorobami przewlekłymi. Niskokaloryczna i wysoka zawartość wody sprawia, że szpinak jest idealnym wyborem dla osób odchudzających się.

Z punktu widzenia zdrowia jedzenie szpinaku może przynieść szereg korzyści. Wysoka zawartość żelaza może pomóc w zapobieganiu anemii i promowaniu zdrowego rozwoju czerwonych krwinek. Witamina K zawarta w szpinaku jest ważna dla zdrowia kości, a witamina A wspiera zdrowy wzrok i układ odpornościowy. Szpinak zawiera również luteinę i zeaksantynę, dwa przeciwutleniacze, które mogą chronić oczy przed uszkodzeniami powodowanymi przez promienie UV.

Witam, muszę trochę uporządkować myśli - szpinak jako taki zawiera dużą ilość wapnia, ale też kwasu szczawiowego. Czy więc lepiej jest używać go na świeżo w koktajlach itp., czy jeść w postaci ugotowanej?

Przydatność wapnia ze szczawianu wapnia jest minimalna - sól ta jest nierozpuszczalna, obróbka cieplna praktycznie nie ma wpływu na przydatność wapnia. W sytuacjach, w których konieczne jest zwiększenie spożycia wapnia, zaleca się zatem unikanie źródeł szczawianów lub znaczne ich ograniczenie.