Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Burczak

Burčák to napój wytwarzany ze świeżo wyciśniętego moszczu gronowego w procesie fermentacji. Jest bogaty w witaminy, szczególnie witaminę B i C, oraz składniki mineralne (głównie potas). Jednocześnie jest także źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Zawiera jednak dużą ilość cukru i alkoholu, których ilość stopniowo wzrasta podczas fermentacji. Burčak należy spożywać w rozsądnych ilościach, gdyż obecność żywych kultur drobnoustrojów może negatywnie wpływać na perystaltykę jelit.

Witam, co sądzisz o burčaku? Czy rzeczywiście jest tak zdrowy, jak się często o nim mówi? A jak bardzo zmienia się jego wpływ na organizm w zależności od długości fermentacji? Dziękuję.

Wraz z długością fermentacji wzrasta zawartość alkoholu i zmienia się skład odżywczy (mniejsza jest przede wszystkim ilość cukrów). Największą zaletą burčáka jest zawartość drożdży wytwarzających witaminy z grupy B, dlatego spożywanie tego napoju w rozsądnych ilościach pozytywnie wpływa na zachowanie mikrobiomu jelitowego. W nieproporcjonalnej ilości zostanie nagrodzone dokładnie odwrotnymi skutkami :-)