Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Chlorella

Chlorella to jednokomórkowa alga słodkowodna, będąca źródłem szeregu witamin, minerałów, błonnika, białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Chlorella jest także jednym z najlepszych źródeł chlorofilu. Pod względem odżywczym chlorella jest uważana za pożywienie ze względu na wysoką zawartość białka i innych składników odżywczych. Chlorella wspiera mechanizmy detoksykacyjne organizmu, funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawia trawienie oraz wspomaga układ sercowo-naczyniowy. Niektóre badania sugerują, że może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienia krwi.

Witam, Panie Jelínek. Mam pytanie dotyczące połączenia chlorelli i spiruliny, obie w formie proszku. Polecono mi dawkę pół łyżeczki chlorelli i pół łyżeczki spiruliny. Stosuję tę kombinację rano na czczo przez około 30 minut. przed posiłkami. Byłbym zainteresowany Twoją opinią. Czy ilość DD zależy również od wagi osobnika? Jestem sportowcem i przy długotrwałym stosowaniu chyba nie powinienem zwiększać dawki chlorelli? Dziękuję

Zalecane dawkowanie obu rodzajów alg ustala producent ze względu na skład mieszanki tj. zawartość substancji aktywnych. Podstawowym wymaganiem jest unikanie potencjalnego przedawkowania leku, co stanowi pewien problem, ponieważ dotyczy przeciętnego człowieka w społeczeństwie. Zmusza to oczywiście producenta/sprzedawcę do prewencyjnego ustalania niższych dawek, jednak system rekomendacji odnoszący się do poszczególnych grup populacji (sportowcy, kobiety w ciąży, karmiące piersią, dzieci, seniorzy...) daje pewną możliwość. Potencjalnie najwyższe dawki są zawsze przeznaczone dla sportowców, masa ciała oczywiście również odgrywa znaczącą rolę. Jeśli nie znajdziesz takiego systemu na etykiecie produktu, uważaj, aby nie wziąć za dużo żadnego produktu. Jestem zdania, że lepiej stosować mniej, ale za to przez dłuższy czas (w przypadku preparatów, w których ma sens dłuższa kuracja, jak w przypadku tych alg), bo dasz organizmowi szansę na przystosowanie się do spożycia nowego spektrum substancji aktywnych odżywczo.