Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, już zaczynałam się cieszyć, że w końcu mam jasne pojęcie pomiędzy celiakią a alergią na gluten. Dzisiejsza lekcja znów mnie trochę zdezorientowała. O alergii mówiliśmy, że jest ona uwarunkowana reakcją immunologiczną, a nietolerancja jest spowodowana zaburzeniem metabolicznym (najczęściej niedoborem enzymów). Czy zatem celiakia = nietolerancja pokarmowa, chociaż w przeciwieństwie do innych nietolerancji pokarmowych w jej rozwój zaangażowany jest układ odpornościowy? Chciałam też zapytać, czy celiakia rzeczywiście jest chorobą nieuleczalną? Jako dziecko zdiagnozowano u mnie celiakię, ale obecnie (od około 10 roku życia) nie mam problemu z glutenem. Czy zatem była to błędna diagnoza? Dziękuję.

Celiakia to genetycznie uwarunkowane zaburzenie odporności błon śluzowych, które nieprawidłowo reaguje na gluten i prolaminy. Jest to nietolerancja (= zaburzenie metaboliczne), w której uczestniczy układ odpornościowy. Współczesna medycyna określa ją jako chorobę nieuleczalną, czyli trwającą całe życie. W praktyce byłem świadkiem kilku sytuacji, w których chory pozbył się tej diagnozy, a mianowicie sytuacji, gdy diagnoza została postawiona w sposób standardowy (złożony) (= z małym prawdopodobieństwem błędu diagnostycznego). Nie jestem jednak w stanie świadomie stwierdzić, czy był to statystycznie nieistotny wyjątek, czy też interwencja homeostatycznych systemów samoleczenia organizmu. Przypadki te są zwykle klasyfikowane według medycyny i umieszczane w szufladzie z etykietą „remisja spontaniczna”…

Tematy:  Nietolerancja glutenu   Gluten   Nietolerancja pokarmowa   Układ odpornościowy