Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam Panie Jelínek, chciałbym zapytać - mam klienta, który po zawale serca bierze Brilique (na rozrzedzenie krwi) i Godasal (na skrzepy krwi) i lekarz powiedział mu, że powinien zaprzestać suplementacji Omega 3 - tak jak napisałeś wcześniej w konsultacjach w dziale Kwasy Omega 3 - Rozumiem, że suplementacja Omega 3 nasila efekt leczenia przeciwzakrzepowego, może być niebezpieczna dla zdrowia = zwiększone krwawienia - Chciałbym jednak zapytać, czy polecam klientce stosowanie dostosować dietę tak, aby dostosować stosunek omega 6 do omega 3 – tj. w celu zwiększenia spożycia pokarmów/źródeł omega 3, takich jak siemię lniane, konopie, chia i/lub ich oleje, tłustych ryb, takich jak łosoś, tuńczyk, makrela – czy nawet to może znacząco zwiększyć efekt leczenia przeciwzakrzepowego, lub jak te proporcje podczas takiego zestawu zabiegowego? nie byłoby sensu w ogóle nie dostosowywać diety - bierze te leki już prawie rok....Dziękuję za odpowiedź i życzę miłego dnia

Dostosowywanie menu ma sens, trzeba je tylko wdrożyć ostrożnie. Jeśli celem jest korekta O3:O6, skup się najpierw na osiągalnym ograniczeniu O6. Przy zwiększaniu O3 suplementacja nie jest koniecznie konieczna, zacznij od włączenia źródeł ALA, z których organizm wytworzy minimalną niezbędną dawkę DHA i EPA, wydaje się to być bezpieczną procedurą. Jeśli uwzględnimy ryby, spożycie O3 jest nieco dyskusyjne, ponieważ jego ilość różni się znacznie u tych samych gatunków ryb w zależności od warunków, w jakich żyły. Różnic może być wiele, dlatego trudno jest skorygować dietę pod kątem wymagań lekarzy. Dzięki kontrolowanej kontroli czynników krzepnięcia bezpieczniej jest, gdy spożycie substancji przeciwzakrzepowych jest stabilne w długim okresie (= bez znaczących wahań), dzięki czemu lekarze mogą lepiej dostosować dawkowanie leków.

Tematy:  Omega-3   Suplementacja   Leczenie przeciwzakrzepowe